Ulaşım imkânı güç ve masraflı olan yerlerde görev yapan eğitim çalışanlarına lojman imkânı sağlanmalıdır.
İstişare toplantısında bir konuşma yapan Genel Sekreter Haydar Urfalı, kamu çalışanlarına ödenen giyim ve yiyecek yardımı gibi yardımların güncellenmediğine dikkat çekerek, bu yardımların günün şartlarına göre revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Yüksek ulaşım ücretleri ve kiralara yapılan fahiş zamlara da dikkat çeken Urfalı, “Eğitim çalışanlarından ulaşım imkanı güç ve masraflı olan yerlerde görev yapan eğitim çalışanlarına ya lojman imkanı sağlanmalı ya da bu sağlanamıyorsa servis veya maddi olarak ulaşım desteği verilmelidir” dedi.
Ayrım yapılmaksızın tüm sözleşmeliler kadroya geçirilmelidir.
Sözleşmeli çalışanlara kadro konusunun gündeme geldiği bugünlerde, ayrım yapılmaksızın tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini isteyen Urfalı, “657 sayılı DMK’nın 4/B maddesi, devletin geçici işlerinin görülmesi amacıyla ihdas edilmiştir. Ancak gelinen noktada 4/B’li sözleşmeli çalıştırma usulü adeta temel istihdam modeli haline getirilmiştir. Sözleşmelilerle ilgili gündemin yoğunlaştığı bugünlerde bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Ne 3+1, ne de başka bir formül beklentileri karşılamayacaktır diyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak, sözleşmelilere iyileştirme değil, koşulsuz ve kısıtlamasız kadro istiyoruz. Öte yandan ücretli öğretmenlik uygulamasının da kaldırılmasını istiyoruz. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik tamamen kaldırılarak, tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak atanmalıdır” diye konuştu.
Urfalı konuşmasında MEB’de 2018 yılından beri yapılamayan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın 2023 yılı içinde yapılması gerektiğini, bundan sonraki süreçte de takvime bağlanmasını istedi.
Eğitim kurumları liyakat ve adaleti esas alan bir anlayışa yönetilmelidir.
Mülakatın çalışma barışını bozduğunu, eğitim çalışanlarını ötekileştirildiğini, dışarıdan müdahalelere kapı araladığını bildiren Urfalı, eğitim kurumlarının liyakat ve adaleti esas alan bir ahlak ve anlayışla yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kamuda ötekileştirme ve ayrıştırmaya yönelik uygulamalara izin verilemeyeceğini söyleyen Urfalı, “Bu minvalde eğitimin tüm alanlarından mülakat tamamen kaldırılmalı, sadece sınav başarısının esas alındığı bir sistem ihdas edilmeli, eğitim kurumları adil bir anlayışla yönetilmelidir” dedi.
Yükseköğretim İdari Personelinin sorunları çözülmelidir.
Türk Eğitim-Sen’in “Yükseköğretim Kurumları İdari Personel Sorunları ve Beklentileri” konulu çalıştay yaptığını hatırlatan Urfalı, calıştayda hazırlanan raporların başta YÖK olmak üzere ilgili kurumlara gönderilmesinin önemine dikkat çekti. Üniversitelerin hafızası olan idari personelin kurum dışı atama, görevde yükselme ve unvan değişikliği sisteminin iyi işletilmemesi, özlük haklarının kendileri ile aynı işi yapan memurların bulunduğu diğer kurumlara göre son derece eksik kalması gibi birçok sorunu olduğuna dikkat çeken Urfalı, bunların çözümü noktasında mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti.
Kaynak