Toplantıya, Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) Genel Başkanı Talip Geylan, Kazakistan Eğitim Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asilbek Toktoqulov, Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Katibi Zafer Memmedov, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Milletvekili ve Ufuk Derneği Kurucu Başkanı Enes İbrahim, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala, Romanya Türk Tatar Öğretmenler Derneği Başkan Vekili Vildan Bormambet, Özbekistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahmud Babayarov, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri ve üye kuruluşların temsilcileri de katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan yaptı. Ülkemizin yaşadığı iki büyük depremde milletimizin yaralarımızı sarmak için Türk Dünyası’ndaki kardeşlerimizin yardımımıza koştuğuna dikkat çeken Geylan, “Millet olmanın en büyük göstergesi olan; acıda, sevinçte ve kıvançta bir olma şuurunu tüm dünyaya gösterdiniz. Milletimiz ve afetzede vatandaşlarımız adına her birinize en derin minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Türk soylu milletlerin kültür açısından bir araya gelmelerinde eğitimin ve eğitimcilerin rolü çok özeldir.
Eğitim, sağlık, güvenlik, diplomasi, teknoloji transferi, ortak yatırım, dış tehditlere karşı birlik olma ve kamuoyu oluşturabilme gibi pek çok unsurun devletlerin birlikte hareket etmesini zorunlu kıldığını belirten Geylan, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin de ülkelerimizdeki eğitim çalışanlarının kurmuş olduğu mesleki birliklerin uluslararası hüviyette bir üst kuruluşu olarak vücut bulduğunu kaydetti. Geylan; bu birliğin hem yerel, hem bölgesel sorunların çözümünde hem de evrensel taleplerin uluslararası düzeyde dile getirilmesinde de bir aracı rol üstlendiğini ifade etti.
Genel Başkan Talip Geylan; Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin, tarihin derinliklerinde yer alan dil, kültür ve kader birliği yapmış bir çınarın dallarının bir araya gelmesi ile oluştuğunu söyleyerek; bu oluşumun unsurlarının dünyanın çok çeşitli bölgelerinde yaşayan, tarihin değişik dönemlerinde farklı bölgeleri yurt tutup bağımsızlıklarını kabul ettiren Türk kültür dairesine mensup olup Türk dilini konuşan toplumlardan müteşekkil olduğuna dikkat çekti.
Bu toplumların oluşturduğu Türk Dünyası’nın 16. Yüzyıldan itibaren tarihi ve coğrafi nedenler ile birbirleri ile irtibatının zayıflamaya başladığını hatırlatan Genel Başkan, “Bu durum 19. Yüzyılın sonlarına kadar devam etmiş, 20. Yüzyılda ise ortaya çıkan sevindirici gelişmeler Türk Dünyası’nın bir birine daha da yaklaşmasına; eğitim, kültür, ekonomi gibi çeşitli uluslararası alanlarda işbirliği geliştirip önemli konularda birbirlerini desteklemesine imkân vermiş, günümüz şartları ise bu durumu zorunlu kılmıştır” dedi.
UAESEB çatısı altında bir işbirliği ve çalışma ortamı oluşturmak, Türk Dünyası’nın kendisini tanıma ve gelecek adına vizyon belirlemesi noktasında bir zaruret teşkil etmektedir.
Türk dilli, Türk kültürlü ve Türk soylu milletlerin, akraba toplulukların ve Türk kimlikli devletlerin bir araya gelmesinin, dilde fikirde ve işte birlik şuurunun yüzlerce yıl önce atılan tohumlarının bir meyvesi olarak algılanması gerektiğini söyleyen Geylan, Türk soylu milletlerin kültür açısından bir araya gelmelerinde eğitimin ve eğitimcilerin rolünün, gelecek nesilleri inşa eden meslek grubu olması bakımından çok özel bir öneme sahip olduğunu belirtti. Geylan, “UAESEB çatısı altında bir işbirliği ve çalışma ortamı oluşturmak Türk Dünyası’nın kendisini tanıma ve gelecek adına vizyon belirlemesi noktasında bir zaruret teşkil etmektedir” diye konuştu.
Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’ne üye sendikaların, eğitim çalışanları kuruluşu olması bakımından, bu birliğin ayrı bir önemi olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Geylan, “Çünkü hem kendi devletlerimizin hem de ortak bir amaçta zaman zaman birlikte hareket eden devletlerimizin geleceği bizim inanç, azim ve kararlılıkla yetiştireceğimiz olan nesiller ve kadrolarla mümkün olacaktır” dedi.
Geylan, ismini Türk Devletler Teşkilatı olarak tescilleyen ve 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi yayınlayarak pek çok konuda niyet ve bağlılık metni ortaya koyan işbirliği teşkilatının çalışmalarını da yakından takip ettiklerini belirterek; “Yeri geldiğinde uluslararası kamuoyuna ve faaliyette bulunduğumuz ülkelerdeki hükümetler için tavsiye kararları alarak, yeri geldiğinde devletlerimizin bağlı bulunduğu kuruluşlarca alınan kararların uygulanmasına destek olarak her zaman ilerlemenin, çözümün, gelişmenin ve yakınlaşmanın tarafı olmakla mükellefiz” diye konuştu.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortaya koymuş olduğu çalışmaları kendi faaliyet alanlarımızda desteklemeye gayret ediyoruz.
UAESEB olarak, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortaya koymuş olduğu çalışmaları kendi faaliyet alanlarında desteklemeye gayret ettiklerini kaydeden Geylan, “Türk Dünyası 2040 Vizyonu Strateji Belgesi”ni üye devletlerin geniş hedefleri göz önüne alınarak, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla olumlu etkileşim için başat bir yol haritası olarak gördüklerini söyledi.
Geylan, “Bu belgede yer alan kararlardan birkaç tanesinin süratle hayata geçirilmesi bizleri diğer kararların da aynı hız ve irade ile uygulamaya koyulacağına dair heyecanlandırmıştır. Bu adımlar sayesinde Türk Devletlerinin 2040 yılına kadar, ticaret, savunma ve teknoloji gibi alanlarda önemli ortak yatırımlara imza atılabilecek yeni bir dönem başlamıştır” diye konuştu.
Türk Devletleri için ekonomik kalkınmanın sağlanması barış, demokrasi ve istikrarın önünü açması yegâne temennimizdir.
Türk Yatırım Fonunun da bunlardan birisi olarak vücut bulduğuna dikkat çeken Genel Başkan Geylan, “Ekonomik güç olarak yükselen Türk Dünyası’nın yeni yüzyılının somut bir öncüsü, habercisi olmuştur. Bu fon yalnızca bağımsız cumhuriyetlerimizin değil, diğer Türk topluluklarının iktisadi gelişmişlik sorunlarını da azaltacak ekonomik ve diplomatik hamlelerin de zeminini oluşturmaya namzettir. Türk Dünyası, günümüzde insan hakları ihlallerinin, ekonomik ve sosyal adaletsizlik sarmalının etkisi altındaki yüz binlerin yaşadığı bir coğrafyadır. Türk Devletleri için ekonomik kalkınmanın sağlanması barış, demokrasi ve istikrarın önünü açması yegâne temennimizdir” dedi.
Türk Dünyası’nın, batı doğu aksında büyük bir enerji arz ve güvenlik kuşağının merkezinde yer aldığını bildiren Geylan, “Türk Yatırım Fonu’nun; Orta Koridor, Hazar Havzası, Kafkasya ve Türkistan’ın dünyada artan önemine paralel bir gelişim izleyerek önümüzdeki dönemin dev yatırımcılarının başında yer almasını yürekten istiyoruz. Yine böyle sevindirici bir gelişme olarak Türk Üniversiteler Birliği’nin kurulması da en az Türk Yatırım Fonu kadar sevindirici bir hadise olarak şimdiden Türk tarihinde yerini almıştır” diye konuştu.
Alfabe ve terminolojide birliğin sağlanması adına kapasite oluşturulması bizler tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir.
Bundan sonraki hedeflerini anlatan Geylan şunları kaydetti:
“Üye Devletlerde daha iyi iletişim sağlamak için alfabe ve terminolojide birliğin sağlanması adına kapasite oluşturulması,
Ulusal kültür, eğitim ve gençlik politikalarının daha fazla uyumlaştırılmasının sağlanması,
Türk Devletleri Teşkilatı bölgesinin, akademik ve bilimsel araştırma, öğrenme ve yenilik merkezi haline getirilmesi,
Türk Kültürünün, değerlerinin, geleneklerinin, sanatının ve mirasının, işbirliği içinde ortak çabalarıyla dünya çapında tanıtılması,
Türk Dünyası’nda birlik, beraberlik ve dayanışma bilincine sahip bir nesil yetiştirmek amacıyla gençlik hareketliliği, değişimi ve eğitimi konularında ortak projelerle gençlik işbirliğini, kapsamlı bölge içi işbirliğinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirilmesi,
Üye ve Gözlemci Devletler arasında bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak araştırma ve projeleri desteklemek için bir finansman mekanizması oluşturulması,
Gençliği radikalleşme ve şiddet içeren aşırıcılık tehdidinden korumak için ortak çabaların yoğunlaştırılması,
Göç ve yerinden edilme konularında etkin koordinasyon ve işbirliğinin teşvik edilmesi bizler tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir.”
Genel Başkan Talip Geylan ayrıca; Türk Yatırım Fonu’nun, Türk Üniversiteler Birliği gibi yeni kurumların kurulmasında ve diğer pek çok sevindirici adımların atılmasında büyük emekleri ve tarihi rolleri olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Comart Tokayev’e, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirzoyev’e, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov’a, Türk Devletleri Teşkilatı’nın daimi ve gözlemci üyeleri ile emeği geçen herkese, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESB) ve Türk Eğitim-Sen camiası adına teşekkür etti.
Bu sene hem Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’nun 100. Yılı olması münasebetiyle UAESEB ve Türk Eğitim Sen tarafından Antalya’da düzenlenecek 4. Türk Dünyası Mühendislik Bilimleri ve Fen Bilimleri Kongresi’ne bütün UAESEB üyesi kuruluşlarımızın katılımını beklediklerini ifade eden Geylan, “15 Kasım 2023 tarihinden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50. Kuruluş Yıl Dönümü münasebetiyle 11-12 Kasım 2023 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapacağımız ‘Kıbrıs Türklüğünün Dünü Bugünü Yarını’ başlıklı etkinliğe sizleri de davet ediyoruz” dedi.
Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan ayrıca Kazakistan temasları çerçevesinde bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Genel Başkan, beraberindeki heyet ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’ni ziyaret ederek, Rektör Sayın Zhanar Temirbekova ve Rektör Yardımcısı Sayın Pusat Pilten ile bir araya geldi. Genel Başkan, “Türk Dünyası’na büyük hizmetlerde bulunan ve 40 civarında Türk topluluğundan öğrencinin eğitim aldığı üniversitemizin geldiği seviye büyük memnuniyet vericidir” dedi.
Genel Başkan daha sonra Türkistan Bölgesi Eğitimden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Tajibayev Beysenbai Dauletulı’yı ziyaret etti.
Geylan ve beraberindeki heyet, Kazakistan’ın Kızılordu şehrinde de Korkut Ata Üniversitesi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Rektör Sayın Karimova Beybitkül Sarsenhankızı’dan üniversite hakkında bilgi alan Geylan, “İnanıyorum ki, Türk Yüzyılı hedefinde üniversitelerimiz çok önemli rol oynayacaktır. Kardeş ülkelerimizdeki üniversiteler arasında işbirliğinin geliştirilmesi çok önem arz etmektedir. Gerek öğrenci değişimi ve gerekse öğretim elemanı destekleriyle üniversitelerimizin ve bilim hayatımızın gelişmesine katkı sağlanacaktır” diye konuştu.
Sonuç Bildirgesi İçin Tıklayınız.