Programda Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Ertekin Engin, şube yönetim kurulu üyeleri, şube ilçe/ iş yeri temsilcileri, şube kadın komisyonu ve çok sayıda üyemiz hazır bulundu.
Urfalı: Büyük önder Atatürk’ün aydınlattığı yolda, emanetlerine sahip çıkarak ilerlemeye devam edeceğiz.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Sekreter Urfalı, ülkemizin kurucusu ve başöğretmenimiz Atatürk’ü saygı ve minnet anarken; teröre kurban verdiğimiz öğretmen şehitlerimiz Abdülkerim Usta’dan, Hasan Fehmi Kubilay’a Neşe Alten’den Aybüke Yalçın’, Necmettin Yılmaz ve daha nice şehit öğretmenimizi de rahmetle yad etti. 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektebi Talimatnamesiyle Atatürk’e başöğretmen unvanı verildiğini hatırlatan Genel Sekreter Urfalı, “Bu nedenledir ki, 24 Kasım bizim için çok özeldir ve gururla kutladığımız bir gündür. İlim ve irfanı önceleyen, eğitimin bir milletin kalkınmasının temelini oluşturduğuna inanan, eğitime yatırım yapan ve yeni nesli bizlere emanet eden Atamıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Türkiye sevdalısı öğretmenler olarak büyük önder Atatürk’ün aydınlattığı yolda, emanetlerine sahip çıkarak ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
24 Kasım’ın sadece hatırlama değil, aynı zamanda öğretmenleri anlama günü olması gerektiğine dikkat çeken Urfalı, “Öğretmen demek aslında bizim geleceğimiz demektir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin sorunları kökten ve kalıcı olarak çözülmelidir.” diye konuştu.
Urfalı: Kamu çalışanlarının ekonomik sıkıntısı katlanarak devam ediyor.
Kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarına daha fazla göz yumulmamasını isteyen Urfalı; “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ekim 2022 fiyatlarına göre yapılan araştırmada dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 18.069,00 lira olarak hesaplandı. Her gün iğneden ipliğe yapılan zamlardan dolayı kamu çalışanlarının ekonomik sıkıntısı katlanarak devam ediyor. Artan enflasyon rakamları nedeniyle kamu çalışanlarının alım gücü çok azaldı. Bu gidişe dur denilmelidir. Acilen hayata geçirilmesi gereken önlemler bellidir: Ek zam yapılması, refah payı uygulaması getirilmesi ve enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcısı Erhan Bayram da devletimizin kurucusu başta aziz Atatürk’ü minnet ve özlemle anarken, Türk Eğitim-Sen olarak tüm fedakâr, cefakâr, ilim ve irfanı hayatının merkezine alan öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladığını ifade etti.
Bayram: Geçmişte ne söylediysek bugünde aynısını söylüyoruz; Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan sınav şartı kaldırılmalıdır.
Türk Eğitim-Sen’in 24 Kasım Öğretmen Günü dolayısıyla düzenlediği anket çalışmasının çarpıcı sonuçlarına değinen Bayram, “Türk Eğitim-Sen olarak düzenlediğimiz ankete 21 bin 412 eğitim çalışanı katıldı. Buna göre; ankete katılan öğretmenlerin büyük kısmı ÖMK’nın beklentilerini karşılamadığını söyledi. Anketimizde ÖMK’nın en asli niteliği konusunda en çok vurgulanan hususlar ise; öğretmenlik mesleğinin itibarını artırıcı ve mesleğin statüsünün sağlam zemine kavuşturulmasını yönelik düzenlemeler olması, ekonomik hakları düzenlemesi, mesleki saygınlık kazandırmaya yönelik bir araç olması gerektiğidir.
Öte yandan,anketimize katılan öğretmenlerin %66,20’si kariyer planlamasının hizmet yılına göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyor. Geçmişte ne söylediysek bugünde aynısını söylüyoruz: Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan sınav şartı kaldırılmalı, uzman ve başöğretmen unvanları hizmet yılı esasına göre verilmelidir” şeklinde konuştu.
Bayram: Kamu çalışanlarının üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir.
Vergi dilimleri konusunda önemli açıklamalar yapan Bayram, “Kamu çalışanlarının vergi dilimlerinde bir düzenleme yapılması hususunu ısrarla dile getiriyor ve yetkililere çözüm yollarını sunuyoruz. Ancak yetkililer kulağının üstüne yatıyor. Zaten artan enflasyon maaşları yok olan kamu çalışanları bir de vergi yükünün altına giriyor. Artık memurlarımızın üzerindeki vergi yükü hafifletilmesi zorunlu hale gelmiştir! Vergi dilimlerinde adaletsizliğin giderilmesi için bütün kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15 olarak sabitlenmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bayram: Güvencesiz istihdam modelleri kamu istihdamı sisteminden tamamen çıkarılmalıdır.
Aynı işi yapan kamu çalışanlarının farklı statülerde çalıştırılmasını asla kabul etmediklerini söyleyen Bayram, “Çalışma barışının ve kamuda istikrarın sağlanması için sadece kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır. Yarın endişesi taşıyan bir kamu çalışanı devletimiz, ülkemiz için ne kadar verimli olabilir? Bundan dolayı ücretli, sözleşmeli gibi güvencesiz istihdam modelleri kamu istihdamı sisteminden tamamen çıkarılmalıdır.” diye konuştu.
Kaynak